Kvinnan bakom AdSense

Google Hon hyrde ut sitt garage till två studenter. Hennes liv kom att förändras för alltid.


Nyligen så presenterade Googles nytillsatta VD och tillika grundare, Larry Page, den nya ledningen på Google.
Sex stycken personer som tidigare suttit på höga positioner inom Google kan nu titulera sig vice VD. Samtliga kommer nämligen att under VDn vara ytterst ansvariga för varsin del i Googles nya organisation, som numera består av sex skilda område. Detta i ett försök att göra företaget mindre byråkratiskt och mer kreativt.

Den kanske viktigaste positionen i hela företaget undantaget VD, innehar Susan Wojcicki som kommer att basa för avdelningen "Annonser",vilket för övrigt är Googles överlägset största intäktskälla.
Susan Wocicki är dock inte nyrekryterad. Hennes tid på Google är nästan lika lång som företagets historia.

1998 köpte den nyexaminerade Wojcicki ett hus i Menlo Park, Kalifornien. Via en lokal annons erbjöd hon att hyra ut sitt inredda och stora garage.
Två killar som vid tillfället fortfarande studerade vid Stanford nappade på erbjudandet och upprättade ett huvudkontor för sitt nystartade företag, Google.
Ungefär där börjar historien om Susan Wojcickis fantastiska Google-resa.
Mindre än ett år efter att hennes hyresgäster flyttat in i garaget var Susan själv anställd på Google. Hon kom in som nummer 18 i företaget.

Idag handlar hela hennes och de närståendes liv om Google på ett eller annat sätt.
Hennes syster, Anne, gifte sig 2007 på Bahamas med Googlegrundaren nummer 2, Sergey Brin och fler av hennes släktingar är idag inblandade i Google på höga nivåer.

Alldeles i början av sin karriär bistod Susan Wojcicki Sergey Brin med att finputsa Googlelogotypen och justera designen och strukturen på Googles startsida.
Hon är personen bakom Googles kända "doodles" som är grafiska förändringar av Googlelogotypen i samband med högtider eller andra speciella tillfällen.
Men hennes största bedrift är att det var hon som kläckte idén om Google AdSense*. Detta gjorde hon 2003 och hennes uppfinning togs emot med öppna armar. En uppfinning som omsatte 8 miljarder dollar under 2010.

Sedan ett par dagar är Susan Wojcicki alltså vice VD med ytterst ansvar för sektionen Annonser på Google.
Vad som kommer härnäst från denna fantastiskt kreativa kvinna är vi många som ser fram emot.


Susan Wojcicki: The most important Googler you've never heard of. Until now.

*Google AdSense är en vidareutveckling av Googles tjänst AdWords, sponsrade länkar, som går ut på att implementera Googleannonser på sin webbsida. Google känner sedan av villken typ av innehåll det är på webbsidan och anpassar annonserna därefter för att så många som möjligt ska klicka på dem. Intäkten för annonserna fördelas mellan Google och ägaren till webbplatsen.

Skriven 2011-04-08 av Alexander Wroblewski. Taggar: adwords, google

Ring upp mig!

Ange ditt telefonnummer så ringer någon av våra experter upp dig.

Alternativt ring oss på 040-882 70 eller maila oss.